-Viktig med tradisjoner


Under søndagsmiddagen i går kom samtalen inn på tradisjoner. Om hvor viktige de var for oss, og at vi viderefører de til våre barn.

Får-i-kål gryta hadde stått og spredd sin  gode duft utover hele huset i mange timer, og endelig kunne vi sette oss ned. Selv om barna var skeptisk til maten, så ble de nok inspirert av de voksnes entusiasme. Vi spiste om mmmmm´et oss i kor. Så det hele endte opp med at eldstemann også ble hekta på får-i-kål! Til mors store glede.

Hvem vet, kanskje han en dag snakker til sine barn om den gangen hos mor, da vi hadde besøk og alle spiste får-i-kål. Slik vi snakket om våre opplevelser med får-i-kålen hos  vår bestemor. Det var stor stas om høsten når kjøttet var kommet i hus, og det skulle deles og parteres. Da sto bestemor med en liten kjøttsag, forklet på og skautet over håret. Og sagde opp i passe biter. Og bestefar freste sauehodene på panna…de var litt groteske der de lå og liksom så på meg med tennene på tørk, øyehulen og gjerne en liten hårdott på. Eneste vi ikke måtte smake på var smalahove, og de fikk ikke presset i meg stekt sild heller 😉

Dette er gode barndomsminner som jeg vil ta vare på, og prøve å bringe videre til mine barn. De har allerede slike minner fra sin bestemor, eldstemann ropte høyt ut : -Mor! Det er jo akkurat sånn bestemor lager får-i-kålen! Har jeg klart å lage like god som min mor, ja da er den nydelig!

Hvor kommer egentlig denne tradisjonen i fra? Ett lite kjapt Google søk viser at den egentlig er dansk! Men ble adoptert til Norge. Og i 1970 kåret Nitimen får-i-kålen til Norges nasjonalrett. Det var før tacoen og grandisen si tid. Dansk eller ei, nydelig er det. Og i dag er den enda bedre oppvarmet enn fersk i går…mmmm

 

Bakgrunnen til dette blogginnlegget kom når vi

begynte å snakke om tradisjoner, og hva vi synes

viktig å videre føre til barna våre. Og for

er det blant annet viktig med søndags-

middagen 🙂

Bildet er hentet fra Matprat.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s